Telefónica sklamala trhy, jej zisk v 1. kvartáli klesol oveľa viac

08.05.2013 Celý región

Madrid 8. mája (TASR) - Španielska spoločnosť Telefónica SA svojimi výsledkami sklamala trhy. Jej prevádzkový zisk v 1. kvartáli tohto roka klesol viac, ako analytici očakávali. Dôvodom bol prepad jej tržieb nielen v Európe, ale aj v Latinskej Amerike v dôsledku devalvácie tamojších mien. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) klesol v 1. kvartáli 2013 medziročne o 10 % na 4,57 miliardy eur, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali, že sa zníži na 4,75 miliardy eur. V Európe klesol EBIT Telefónicy o 6,4 % na 2,35 miliardy eur.

Globálne tržby spoločnosti dosiahli v 1. kvartáli 14,4 miliardy eur a boli tak o 8,8 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka. Tržby Telefónicy na domácom trhu v Španielsku, ktoré zápasí s recesiou, sa v 1. štvrťroku prepadli medziročne o 16,4 % na 3,26 miliardy eur. Generálny riaditeľ spoločnosti Cesar Alierta sa snaží zmierniť pokles obratu v Španielsku, kde miera nezamestnanosti dosiahla 27 %, ponukou lacnejších balíčkov služieb.

Zlou správou však je, že španielsky koncern zaznamenal pokles EBIT a tržieb aj v Brazílii, Kolumbii a Chile. Celkový obrat spoločnosti v Latinskej Amerike sa v sledovanom období znížil medziročne o 9,6 % na 3,26 miliardy eur, a to v dôsledku devalvácie tamojších mien, predovšetkým venezuelského bolívaru.
 

Vyberte región